Θέσεις Εθνικά Θέματα
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Το μείζον εθνικό θέμα είναι το Κυπριακό, που αποτελεί μια ανεπίλυτη διαφορά κι επηρεάζει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η παράνομη κατοχή Κυπριακών εδάφών, που είναι και Ευρωπαϊκά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ και εμποδίζουν και τις ελληνικές θέσεις. Το Κυπριακό ακολουθεί την διαδικασία επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όμως όσο μένει στάσιμο εμποδίζει την επίλυση των διμερών ζητημάτων Ελλάδας-Τουρκίας και φυσικά επιτείνει την αδικία σε βάρος του αδελφού Κυπριακού λαού.

Σε διμερές επίπεδο, η Τουρκία εκφράζει μια αναθεωρητική στάση στο Αιγαίο εις βάρος των ελληνικών θέσεων όπως άλλωστε αποτυπώνονται σε διεθνείς συνθήκες. Το πρόβλημα οξύνεται υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και της ταυτόχρονης ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη με θέση μεγάλης γεωστρατηγική αξίας.

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μια πρόκληση που κλείνει δύο δεκαετίες ζωής. Αν και δεν έχει ζωτική σημασία, προκαλεί το κοινό αίσθημα με ορισμένες απαράδεκτες θέσεις του γειτονικού κράτους. Το έλειμμα δημοκρατίας και η λαϊκίστικη διάθεση του Πρωθυπουργού των Σκοπίων τον ωθεί σε ακραίες ανθελληνικές θέσεις που δεν συνεισφέρουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, δηλαδή σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προορισμό έναντι όλων. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά στον γειτονικό λαό, να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι τους και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους ώστε να κατανοήσουν την δική μας θέση. Αυτός ο τρόπος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Παράλληλα, δεν πρέπει να αγνοήσουμε του Έλληνες εκτός συνόρων. Ανέκαθεν, η ομογένεια και η διασπορά παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Η ελληνική ομογένεια στη Βόρεια Ήπειρο δοκιμάζεται καθημερινά από τις ανισότητες του Αλβανικού κράτους. Με βάση τις διεθνείς συνθήκες, τις σχέσεις καλής γειτονίας και φυσικά την προστασία της ελληνικής μειονότητας το εθνικό κέντρο οφείλει να προβεί σε ενέργειες βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων της Αλβανίας. Από την άλλη, η διασπορά των Ελλήνων ακμάζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης. Στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και αλλού οι Έλληνες διακρίνονται με τις επιδόσεις και την συμμετοχή τους. Η σύσφιξη των σχέσεων τους με την πατρίδα θα τους αποδώσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής και θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα για την πρόοδο του έθνους.


Μοιραστείτε το άρθρο στα αγαπημένα σας site!
Πίσω