Θέσεις Εργασία
Το δικαίωμα στην Εργασία αποτελεί πυλώνα κάθε σύγχρονης Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Υπο τις παρούσες συνθήκες, η εργασία αποτελεί ένα σημαντικό αγαθό που εξασφαλίζει τον βιοπορισμό σε ένα νοικοκυριό. Για να προωθήσουμε την απασχόληση οφείλουμε να εξορθολογίσουμε το υπάρχον πλαίσιο έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν υπαλλήλους. Η θεωρία του Κύπριου Χριστόφορου Πισσαρίδη βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, για τις μελέτες που έκανε με άλλους επιστήμονες που εξηγούν πως η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πολιτική. Η θέση τους είναι ότι όσο πιο δύσκολος είναι ο τρόπος πρόσληψης και απόλυσης υπαλλήλων, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η ανεργία.

Επιπλέον, η "ευέλικτη" εργασία, δηλαδή η δυνατότητα απασχόλησης με μειωμένο μισθό δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον και παρωχημένες εργασιακές συνθήκες. Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών αποθαρρύνουν τους νέους και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μετανάστευση. Λύση είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτρέπουν την "μαύρη" απασχόληση και διευκολύνουν την πρόσληψη προσωπικού και πάνω απ’ όλα η ταυτόχρονη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εταιρείες που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και άλλες που απασχολούν αδήλωτο προσωπικό.

Σημαντική προώθηση της απασχόλησης θα δωθεί επίσης μέσα από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική ανάπτυξη, και οι νέες θέσεις εργασίας μπορούν να προκύψουν μέσα από ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό σύστημα με επίκεντρο την επιστήμη και την τεχνολογία που θα δίνει έμφαση στην καινοτομία. Παράλληλα, επενδύοντας στην επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού αναβαμίζουμε τις δεξιότητες του και διευκολύνουμε την προώθηση του στην αγορά εργασίας.

Ακόμη, προωθούμε την επιχειρηματικότητα. Οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, πρέπει να έχουν στήριξη για να προωθήσουν επιχειρηματικά τα σχέδια τους και στην πορεία να δημιουργήσουν -μέσα απο τις επιχειρήσεις τους- νέες θέσεις εργασίας. Εμείς, μπορούμε να αποδεσμεύσουμε γρήγορα Ευρωπαϊκά κεφάλαια και εθνικούς πόρους για να δώσουμε την ευκαιρία στις ευοίωνες προτάσεις να ανθίσουν.


Μοιραστείτε το άρθρο στα αγαπημένα σας site!
Πίσω