Θέσεις Αγρoτική Ανάπτυξη
Η Ελλάδα ξεκίνησε ως μια κατ' εξοχήν αγροτική οικονομία. Στην πορεία ο αγροτικός τομέας περιορίστηκε όμως σήμερα, σε αυτή τη δεδομένη περίοδο αποτελεί έναν βραχίονα ικανό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Τα προϊόντα μας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα εισαγόμενα και σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερα. Η σταφίδα, το κρασί, το ελαιόλαδο, το βαμβάκι και τόσα άλλα αγαθά της γής ήταν και παραμένουν τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε καλά, μια υγιής οικονομία πρέπει να βασίζεται στον υγιή αγροτικό τομέα, ώστε η κοινωνία να έχει αυτάρκεια.

Εμείς όμως ζούμε ένα παράδοξο. Η αγορά γέμισε με λεμόνια Αργεντινής, με κρεμμύδια Τουρκίας, με πιπεριές Ισραήλ, με μέλι Βουλγαρίας, με ελαιόλαδο από την Πολωνία! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες αγρότες καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται και να απαξιώνεται από την πολιτική που ακολούθησε δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση.

Οι αγρότες, στην πλειονότητα τους δεν σταμάτησαν λεπτό να επισημαίνουν τα προβλήματα τους κι ακόμη οι μετρήσεις δείχνουν από καιρό την σκληρή πραγματικότητα, που επικρατεί στην ύπαιθρο.

Τα τελευταία δύο χρόνια: Δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν «τρέχει» καμία επένδυση στη μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, δεν αξιοποιείται κανένα πρόγραμμα για την ποιότητα, προώθηση και προβολή, κι ακόμη δεν κατατέθηκε ούτε μια επενδυτική πρόταση για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,

Προτείνουμε άμεσα αλλαγές που θα ανακουφίσουν τους αγρότες. Για παράδειγμα:

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον ΕΛΓΑ όταν μέχρι το 2009 οι αγρότες πλήρωναν φόρο 3% ανά στρέμμα βάσει του τιμολογίου, ενώ μετά το 2009 πληρώνουν 60 ευρώ ανά στρεμμα ανεξαρτητα της τιμής που “έπιασαν” τα προϊόντα! Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τις μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών ενώ μειώθηκαν οι τιμές των προϊόντων άρα και τα έσοδα τους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμη την καταστροφή της παραγωγής από τα φυσικά φαινόμενα όπως η χαλαζοπτωση. Τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο δεν δόθηκαν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις αλλά ούτε οι καταστάσεις που περιγράφουν τι καταστροφή υπέστη ο καθε αγρότης. Είναι ανεπίτρεπτο να μην δημοσιεύεται η κατάσταση με τις ζημιές των αγροτών.

Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις αρρώστες στις καλλιέργεις όπως ο δάκος κι ο περονόσπορος. Κι εδώ βλέπουμε ότι η αύξηση της τιμής των αγροτικών φαρμακων και των λιπασματων κατά 30% εμποδίζει πολλούς αγρότες να προστατεύσουν τη σπορά τους. Οι γεωπόνοι του Υπουργείου δεν εμφανίζονται ποτέ για να συμβουλέψουν τους αγρότες και τους αφήνουν αβοήθητους στην τύχη τους.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου που είχε θεσπιστεί πρίν το 2009.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα υγείας των αγροτών που καταπονούνται τόσο πολύ από την απίπονη χειρονακτική εργασία. Κι όμως, οι φυσικοθεραπείες, που καλύπτονται για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, δεν καλυπτονται από τον ΟΓΑ! Το ταμείο που προσφέρει τις χαμηλότερες παροχές στους πιο σκληρά εργαζόμενους ασφαλισμένους! Και τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το μεγάλο πρόβλημα των «μεσαζόντων». Ενώ τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ καλύτερα από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα, δύσκολα προωθούνται επικερδώς στην εγχώρια και στις ξένες αγορές εξαιτίας του μικρού μεγέθους και της όχι καλής οργάνωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Αγροτικός Τομέας είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής ισορροπίας. Οι Έλληνες αγρότες ανταγωνίζονται με άνισους όρους τους Ευρωπαίους και Διεθνείς εταίρους. Η παραγωγή είναι εξ ορισμού μικρότερη άρα πρέπει να ποντάρουμε στην ποιότητα προκειμένου το ελληνικό αγροτικό προϊόν να καταστεί ανταγωνιστικό και κερδοφόρο. Ωστόσο, οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση ούτε τις υποδομές που θα τους βοηθήσουν στο δύσκολο έργο τους.

Βασική θέση μας είναι η ανάδειξη του αγροτικού τομέα σε βασικό πυλώνα της οικονομίας. Αυτή πρέπει να πρέπει να αποτελέσει τμήμα της εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της χώρας. Το αγροτικό προϊόν μπορεί να σταθεί επάξια στο πλευρό της ναυτιλίας και του τουρισμού ως βασική πλουτοπαραγωγική πηγή. Το ευνοϊκό κλίμα και το πρόσφορο φυσικό περιβάλλον, η διεθνώς αναγνωρισμένη ποιοτική και διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων, η συνάφεια του αγροτικού χώρου με την ιστορία και την παράδοση, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη.


Μοιραστείτε το άρθρο στα αγαπημένα σας site!
Πίσω