Γραφείο τύπου Ομιλίες Ομιλία στο Γυναικείο τμήμα της Τοπικής Κέντρου Μενιδίου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ «ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Συγχαρητήρια στην Τ.Ε. Κέντρου και ιδιαίτερα στην Υπεύθυνη Γυναικών Κατερίνα Παπασταματίου, μια νέα ενεργή γυναίκα η οποία ασχολείται, συμμετέχει, προσπαθεί. Τα αποτελέσματά της φαίνονται, όπως η σημερινή Ημερίδα.
Μια ημερίδα αφιερωμένη στην Ανδριάνα Κατσιγιάννη, σε μια προσωπικότητα συνδεδεμένη με την ΝΔ και την Τοπική Κοινωνία, η οποία έχει διατελέσει και Υπ. Γυναικών στην Τοπική μας Οργάνωση και όλη είχατε την τύχη να την γνωρίζεται πολύ καλά.

Να μην παραλείψουμε να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον Ανδρέα και στην Ανδριάνα, ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής. Μια σημαντική εορτή για την ορθοδοξία, του Αγίου Ανδρέα, ουσιαστικά του ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Και δύο λόγια για την πολιτική επικαιρότητα:
Σαν χτες, το 2009, ο Αντώνης Σαμαράς έγινε ο έβδομος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώτος εκλεγμένος από τη βάση του κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία υπερδιπλασίασε τα μέλη της, αφού 800.000 πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στήθηκαν υπομονετικά στις ουρές, για να πάρουν την τύχη της Παράταξης στα χέρια τους, εκλέγοντας με πρωτόγνωρο τρόπο, από τον πρώτο γύρο, τον νέο πρόεδρο της Παράταξής μας.

Τι έγινε όμως σε αυτά τα δύο χρόνια υπό τη νέα Ηγεσία;

1.    Για πρώτη φορά στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, κόμμα που είχε χάσει τις εκλογές με 10 μονάδες διαφορά, κατάφερε σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών να αντιστρέψει το εκλογικό κλίμα και να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων.
2.    Σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, η Νέα Δημοκρατία αναγκάζει τον πρωθυπουργό σε παραίτηση και εξασφαλίζει ρητή συμφωνία για εκλογές σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

3.    Η Νέα Δημοκρατία επιβάλλει την πολιτική της ατζέντα. Κατορθώνει να επιβάλει πολιτικές, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Ασύλου.

4.    Η Παράταξη, μετά από 35 χρόνια, αλλάζει γραφεία και αποκτά σύγχρονη και λειτουργική έδρα, συγκεντρώνοντας όλες τις υπηρεσίες της σε ένα κτήριο.

5.    Οι θεσμοί του κόμματος έγιναν περισσότερο δημοκρατικοί και τα μέλη του κόμματος έχουν πλέον αποφασιστικό λόγο στις κομματικές αποφάσεις (Όπως η εκλογή των Προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση του κόμματος, μέσω καθολικής ψηφοφορίας).

6.    Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε το 8ο τακτικό της Συνέδριο, όπου επαναβεβαιώνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματος και η προσήλωσή του στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
7.    Δημιουργείται ένα σύγχρονο, διαδραστικό «πόρταλ» - site, με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών, περιφερειακών οργανώσεων  και κεντρικής διοίκησης.
8.    Παρουσιάζονται και τίθενται σε διαβούλευση από τον Πρόεδρο του κόμματος τολμηρές, σύγχρονες προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτάσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος και θα σηματοδοτήσουν τη μετάβαση στη νέα Μεταπολίτευση. Ανάμεσα στ’ άλλα προτείνονται:
•    Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες του Πρωθυπουργού κτλ.
•    Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
•    Αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην ευθύνη υπουργών, την ασυλία των Βουλευτών και το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων.
•    Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους και καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.

9.    Παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, από κόμμα της Αντιπολίτευσης πλήρης οικονομική πρόταση με βασικό στόχο την ταχεία έξοδο από την κρίση. Με το «ΖΑΠΠΕΙΟ I και II», ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονόδρομος και αναλαμβάνουν πολιτικό κόστος, παρουσιάζοντας κοστολογημένο πρόγραμμα, για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
10.    Με την επιστολή του προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, του Eurogroup, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντώνης Σαμαράς συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η εξαγγελία δημοψηφίσματος, θεμελιώνει τη δυνατότητα αλλαγών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και διασώζει την αξιοπρέπεια της χώρας. Κερδίζει, όχι μόνο για τη Ν.Δ., αλλά για όλους τους Έλληνες.

Η ΝΔ έχει κάνει μια σημαντική στροφή προς την κοινωνία.
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας, είναι μεγαλύτερη η ανάγκη ν’ ακούμε τους συμπολίτες μας, να τους νιώθουμε και να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά τους.
Η ΝΔ και ο Πρόεδρός μας, Αντώνης Σαμαράς, δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα γυναικών. Η Γραμμ. Γυναικείων θεμάτων, με την κ. Παπακώστα συμμετέχει ενεργά στον εντοπισμό, στην προβολή και την λύση τέτοιων θεμάτων.

Γυναίκες:
Η χρήση βίας σε μια πολιτισμένη κοινωνία είναι η πιο αποτρόπαιη και βάρβαρη πράξη. Περιστατικά βίας παρατηρούμε όμως καθημερινά γύρω μας και βλέπουμε πόσο θλιβερά είναι τα αποτελέσματα.

Το "ισχυρό φύλο" πρέπει να καταλάβει ότι σε μια σχέση τα προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους.

Η βία είναι έγκλημα όχι μόνο στο σώμα και στην ψυχή μιας γυναίκας αλλά ενδεχομένως και στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν, εστιάζεται στην ενδο-οικογενειακή βία, θύματα της οποίας είναι κυρίως οι γυναίκες. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις πολιτισμικής κληρονομιάς, ταξικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας σε οποιαδήποτε χώρα.

Έχουν γίνει δεκάδες μελέτες (ΟΗΕ, ΕΕ, άλλους φορείς) και σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές 60 εκατομμύρια γυναίκες, θύματα των ίδιων των οικογενειών τους, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Η βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών.

Αυτή η μορφή βίας οδηγεί τα θύματά του σ' έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό και σε μορφές ψυχικών ασθενειών

Η Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας με θύματα τις γυναίκες και η εξάλειψη του φαινομένου είναι ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα δικαίου και ζήτημα πολιτισμού και είναι ευθύνη αλλά και υποχρέωση όλων μας να πολεμήσουμε για την εξάλειψή του με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του κράτους. Στην Ελλάδα όμως, οι γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα περιορισμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων, αλλά και με ένα μεροληπτικό ενίοτε σύνολο στερεοτύπων που δεν βοηθά.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε. Μπορεί δε, να συμβαίνει παντού γύρω μας. Οι πολίτες οφείλουν να είναι υπεύθυνοι και να στηρίξουν τις γυναίκες εκείνες που το έχουν ανάγκη. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει να βρει εκείνες τις παρεμβατικές στρατηγικές και δράσεις αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας.

Η λύση του προβλήματος είναι ευθύνη όλων μας.

κ. Παπακώστα, η ΝΟΔΕ Βόρειας Αττικής θα είναι αρωγός αυτής σας της προσπάθειας. Θα είμαστε σε επικοινωνία και θα συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

Καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ πολύ.