Σας καλωσορίζω στην Νομαρχιακή Συνέλευση της Βόρειας Αττικής και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου από την Γραμματεία Οργανωτικού, όλα τα μέλη της ΝΟΔΕ και των Τοπικών Επιτροπών για την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία και για την υποστήριξή σας.

Ευκαιρία από αυτό το βήμα να συγχαρώ και δημόσια τους πρόσφατα εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς μας.

Να ευχαριστήσω και τους συναδέρφους προέδρους ΝΟΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής για την αποδοχή της πρόσκλησης και την συμμετοχή τους.

Να μην παραλείψω τέλος να ευχαριστήσω τους π. Προέδρους ΝΟΔΕ κ. Μανούρη, Λοσταράκο και Παπουτσή για την πολυετή προσφορά τους.

Πολύ σύντομα δύο λόγια για την επικαιρότητα.

Διανύουμε την χειρότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Μνημονίου, μάλλον λάθος, δεν είναι κυβέρνηση αυτή γιατί δεν κυβερνούν την χώρα.

Διαχειριστές είναι γιατί εκτελούν εντολές της Τρόικας και μάλιστα ούτε αυτές δεν μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και αν συνεχιστεί σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η μείωση των μισθών και των συντάξεων, με την ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την αγορά.

Βρισκόμαστε σ’ έναν φαύλο κύκλο που δεν έχει σταματημό.

Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι ιδιοκτήτες χάνουν το εισόδημά τους. Νέοι άνεργοι οι οποίοι με τη σειρά τους ξοδεύουν λιγότερα.

Με αποτέλεσμα να καταρρέουν τα έσοδα του κράτους και σε συνδυασμό με τις μειωμένες δημόσιες δαπάνες, η ύφεση να γίνετε όλο και εντονότερη. Βιώνουμε την μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είμαστε ένας λαός με φιλότιμο, αλλά οι θυσίες μας, οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο.

Και πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση?

Πουθενά, είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ. Έχει περάσει 1.5 χρόνος και εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα, ας φύγει.

Και έχουμε την εναλλακτική πρόταση, την δική μας πρόταση. Ο πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλάει για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Και αυτή είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η διαφορά αν θέλετε μεταξύ Φιλελευθέρων και Σοσιαλιστών. Θα μου πείτε βέβαια, το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι Σοσιαλιστικό?

Και το καίριο ερώτημα, το ερώτημα όλων, είναι γιατί δεν εισπράττουμε εμείς την δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ?

Γιατί δεν εισπράττουμε εμείς την πτώση του ΠΑΣΟΚ?

1.   Πρώτον, γιατί συνεχίζουν οι πολίτες να μας θεωρούν συνυπεύθυνους για την κατάσταση της χώρας.

Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι πραγματικά έχουμε αλλάξει.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι το νέο που ψάχνουν οι συμπολίτες μας βγαίνει από μας.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν προκύπτει από παρθενογένεση.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η πολιτική είναι η μόνη διαδικασία στο πολίτευμά μας.

Πρέπει συνεχώς να αναζητούμε τις πιο αξιόπιστες λύσεις και θέσεις.

2.   Πρέπει να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τα ΜΜΕ, και με απλά λόγια να δείξουμε ότι έχουμε αλλάξει και ότι είμαστε η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

3.   Πρέπει με απλά λόγια να αποδείξουμε ότι η εναλλακτική μας οικονομική πρόταση, είναι ρεαλιστική και πραγματικά μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο.

4.   Πρέπει πρώτα απ’ όλους να πείσουμε τα στελέχη μας ότι έχουμε αλλάξει. Ότι τους ακούμε, τους λαμβάνουμε υπόψη. Συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα?

Φ & Φ, Πέρασαν 10 μήνες απ’ όταν αναλάβαμε και πολύ σύντομα θα περιγράψω τι έχουμε κάνει όλοι μαζί:

Ολοκληρώσαμε με απόλυτη επιτυχία τις εσωκομματικές μας διαδικασίες και την συμμετοχή μας στο Συνέδριο του Ιουνίου.

Αμέσως μετά ξεκινήσαμε μια πρωτότυπη διαδικασία επιλογής υποψηφίων Δημάρχων, την οποία με τη δική σας βοήθεια ολοκληρώσαμε με απόλυτη επιτυχία, αν και τελικά δεν έγινε αποδεκτή από το κόμμα.

Συμμετείχαμε με δεκάδες στελέχη μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, Α’ και Β’ Βαθμού, και προσπαθούσαμε συνέχεια να κρατάμε τις δύσκολες ισορροπίες.

Συνεχίσαμε ξεκαθαρίζοντας την οργανωτική μας δομή, προχωρώντας στις απαραίτητες συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανώσεων.

Μέσα από περιοδείες στις Τοπικές και από ομόφωνες διαδικασίες (Νομεκε, Σύνοδος Προέδρων Τοπικών, Ολομέλεια ΝΟΔΕ) με μοναδικό σκοπό να δυναμώσουμε, να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, πιο ευέλικτοι.

Και προχωρήσαμε κάνοντας άνοιγμα προς την κοινωνία ή τουλάχιστον ένα βήμα προς τους συμπολίτες μας με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις Τοπικών Επιτροπών.

Πρόσφατα, διευρύναμε την σύνθεσή μας με τους νέους Τομεάρχες (από τους 65 οι 60 είναι εκτός ΔΣ ΝΟΔΕ και Προέδρων Τοπικών).

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΝΟΔΕ να συμμετέχουν περισσότερα από 50 στελέχη μας.

Αλλά αυτό που νομίζω πως είναι το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως έχουμε γνωριστεί μεταξύ μας και είμαστε όλοι ανιδιοτελώς στη διάθεση της παράταξης.
Και τώρα τι?

Ποίος είναι ο ρόλος της οργάνωσής μας από εδώ και πέρα?

Φ & Φ, Ποιος ο ρόλος των Τοπικών Οργανώσεων?

Μόλις χτες ο Πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς,  στην Σύνοδο Προέδρων ΝΟΔΕ είπε: «Να ξεπεράσουμε τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων». Σε άλλη συνάντηση με τον Πρόεδρο, είχε πει: «τέρμα οι ταμπέλες και οι σφραγίδες. Τα μέλη μας δεν είναι μόνο για πούλμαν και αφισοκόλληση».

Ο κόσμος μας άλλαξε και μαζί του πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Η κοινωνία μας δεν είναι η ίδια, όπως 20 χρόνια πριν.

Είναι γεγονός πως ο Πρόεδρος μας έχει καταβάλει μεγάλες και σημαντικές προσπάθειες να αλλάξει τα πράγματα:

Αλλαγή και ανανέωση στο σήμα μας.

Αλλαγή στα γραφεία μας.

Αλλαγή και ανανέωση στα στελέχη μας (Προέδρους ΝΟΔΕ και μέλη Τοπικών Επιτροπών).

Αλλαγή και ανανέωση σε όλα.

Ήρθε και η ώρα της αλλαγής στις Τοπικές μας Οργανώσεις.

Δεν μπορούν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν την δεκαετία του 80 ή ακόμα και του 90.

Δυστυχώς, με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να προσφέρουμε δουλειές στα μέλη μας, σίγουρα όχι στον δημόσιο τομέα.

Τα μέλη μας τελικά τα θέλουμε μόνο για τις εκλογικές μάχες, για εκλογικούς αντιπροσώπους , για να γεμίζουν πούλμαν?

Αν συνεχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε θα μας εγκαταλείψουν, και όσοι μας έχουν απομείνει.

Ν & Ν, Θα ήθελα σήμερα να καταθέσω μια διαφορετική πρόταση.

Θέλουμε Τοπικές Οργανώσεις με άποψη, που να συμμετέχουν ενεργά, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να νιώθουν χρήσιμοι.

Με ποιόν τρόπο? Με την πραγματική συμμετοχή. Τι εννοώ?

Θα κάνω έναν διαχωρισμό: τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή η ΝΟΔΕ, και τι μπορεί να κάνει το κόμμα κεντρικά.

Η ΝΟΔΕ, σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να κάνει και θα κάνει τα παρακάτω:

-    Θεματικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα διοργανώνονται από τα στελέχη μας, ανάλογα με την εξειδίκευση του καθενός, και οι οποίες δεν θα είναι αυστηρά κομματικές, αλλά θα μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές και φίλοι του κόμματος αλλά και από άλλους χώρους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσεγγίζουμε κόσμο από άλλους χώρους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσετε τα εξής:

Την Τετάρτη, μεθαύριο, στις 18:30 θα συνεδριάσουμε με τους Τομεάρχες και θα δρομολογήσουμε τις προσεχείς μας εκδηλώσεις.

Σας προϊδεάζω και σας λέω πως αμέσως μετά το Ζάππειο ΙΙ, ύστερα από δική μας εισήγηση, όλες οι ΝΟΔΕ στην Ελλάδα θα προβούν σε κατά τόπους εκδηλώσεις για το Ζάππειο ΙΙ.

Επίσης, την Τρίτη 12 Απριλίου, 19:00 στο αμφιθέατρο ΕΠΑΛ, Μαρκοπούλου, διοργανώνουμε εκδήλωση με το Κοινόν Ωρωπίων με θέμα: Επιχειρηματικότητα & Απασχόληση.

-    Μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε με τους Αυτοδιοικητικούς μας. Μπορούμε να αναδείξουμε τοπικά θέματα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μην ξεχνάμε πως ανάμεσά μας έχουμε 2 Δημάρχους και περισσότερους από 60 Δημοτικούς Συμβούλους.

Να ανακοινώσω σήμερα πως θα ξεκινήσουμε κύκλο επαφών με τους Δημάρχους της περιοχής μας με την συμμετοχή των κατά τόπων στελεχών μας, ώστε να αναδείξουμε τα τοπικά προβλήματα.

-    Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα site στο διαδίκτυο όπου θα μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις, να διαμορφώνουμε απόψεις, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτές θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους. Ακόμα προτείνω να γίνονται δημοσκοπήσεις για κάποια θέματα.

Δεσμεύομαι, ότι τουλάχιστον στη Βόρεια Αττική αυτό θα γίνει και μάλιστα σύντομα.

-    Απαραίτητα πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον Τοπικό Τύπο. Όλοι γνωρίζετε την σημαντικότητα του τοπικού τύπου στην περιφέρεια.

Γι αυτόν το λόγο, σε συνεργασία με την Γραμματεία Περιφερειακού Τύπου, θα ξεκινήσουμε άμεσα επαφές.

-    Τέλος, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα άτυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας με προσφορά και ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Τώρα, το κόμμα μας, σε κεντρικό επίπεδο πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας ακούει και να μας λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Αλλιώς δεν υπάρχει και λόγος ύπαρξης.

-      Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να παίρνουν το χρίσμα μέσα από μια δημοκρατική, συμμετοχική, αδιάβλητη διαδικασία υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής.

-      Να έχουμε λόγω και άποψη στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών.

-      Να αξιοποιήσει το κόμμα μας τα αξιόλογα, τεχνοκρατικά μας στελέχη, τα οποία θέλουν ανιδιοτελώς να προσφέρουν.

-      Να έχουμε λόγω και άποψη στην κατάρτιση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, ειδικά για τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Άλλωστε αυτά περιλαμβάνονται και στο καταστατικό μας.

Θα μου πείτε τώρα, ωραία τα λέμε, ωραία τα συζητάμε μεταξύ μας, ξανά και ξανά, αλλά σκοπός είναι κάποια από αυτά να γίνουν.

Σκοπός είναι η Κεντρική Διοίκηση να μας ακούει, να ακούει την Περιφερειακή Οργάνωση. Εμείς ξέρουμε καλύτερα την Βόρεια Αττική.

Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς κανένα κόστος, το αντίθετο μάλιστα, με πολλαπλά οφέλη.

Και όταν όλα αυτά γίνουν, είμαστε σίγουροι πως τα στελέχη μας και πούλμαν θα γεμίσουν, και εκλογικοί αντιπρόσωποι θα κάτσουν και η ΝΔ θα γίνει ξανά κυβέρνηση.

Πάντως, σήμερα αυτή η ροή πληροφοριών δεν υπάρχει.

Για ποιο λόγο υπάρχουν σήμερα οι Τοπικές Οργανώσεις?

Μέχρι σήμερα σε τι μας άκουσαν?

Βαθύτατα πιστεύω πως για να μας εμπιστευτούν ξανά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πρέπει πρώτα να μας εμπιστευτούν ξανά τα μέλη μας.

Τα 800 χιλιάδες μέλη μας που αποτελούν περισσότερο από 10% του εκλογικού σώματος.

Φανταστείτε όλοι μας να γίνουμε κοινωνοί του μηνύματός μας, αφού πρώτα πιστέψουμε σ’ αυτό.

Και για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται «να τους βάλουμε στο Δημόσιο».

Απλά χρειάζεται να τους ακούμε, και να διαμορφώνουμε άποψη αφού τους ακούσουμε.

Έτσι σίγουρα θα κάνουμε καλύτερη και τη χώρα μας!

Φ & Φ, Βέβαια όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν και την δική μας ευθύνη. Και όσο περισσότερο ενισχύετε η συμμετοχή μας στο κόμμα, τόσο περισσότερο μεγαλώνει και η ευθύνη μας.

Και τώρα περιμένουμε ν’ ακούσουμε τις δικές σας απόψεις για το θέμα. Θερμή παράκληση να σταθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο στο θέμα της σημερινής ΝΟΣ: «το Μέλλον των Τοπικών Οργανώσεων».

Θα εγγραφείτε ομιλητές και θα ξεκινήσουμε την διαδικασία. Κάθε ένας να κρατήσει το χρονικό όριο των 3 λεπτών για να ακούσουμε όσους περισσότερους γίνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Βρισκόμαστε στο όμορφο Κρυονέρι, και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την παραχώρηση αυτού του εξαιρετικού χώρου. Τον λόγο έχει ο Δήμαρχος Διονύσου και πρώην Πρόεδρος Κρυονερίου κ. Ιωάννης Καλαφατέλης. Δήμαρχε έναν χαιρετισμό.

Ο επόμενος ομιλητής είναι ειδικευμένος στο θέμα μας. Το τελευταίο του βιβλίο «Ενεργοί Πολίτες – Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα» ήταν και ο βασικότερος ρόλος που ζητήσαμε να είναι σήμερα κοντά μας. Πριν τον καλέσω στο βήμα, και έχοντας διαβάσει το βιβλίο του, και χρησιμοποιώντας μια δική του φράση «Στόχος είναι τα κόμματα όχι απλά να ανοίγονται στην κοινωνία αλλά να ταυτίζονται μ’ αυτή» θέση η οποία με εκφράζει απόλυτα, θα ήθελα να τον ρωτήσω αν πραγματικά πιστεύει πως αυτά που μας προτείνει γίνετε να εφαρμοστούν στην πράξη, και σε ποιο βαθμό?

Κοντά μας ο Γραμματέας Προγράμματος, π. Υπουργός και Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Τον λόγω τώρα έχει ένας παλιός φίλος, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα, έχοντας περάσει απ’ όλες τις βαθμίδες της κομματικής μας οργάνωσης, ο Γραμματέας Οργανωτικού και πρώην Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Αγγελάκας.

Σημείωση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας:

1.   Πάταξη της γραφειοκρατίας

2.   Μείωση φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ (π.χ. ΑΕ)

3.   Μείωση φόρων, ειδικά στα καύσιμα

4.   Αποκατάσταση εισοδήματος συνταξιούχων και χαμηλόμισθων