Γραφείο τύπου Συνεντεύξεις Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Υπέρβαση"

Κύριε Χάσκο, ως οικονομολόγος έχετε μια καλή αντίληψη για την κατάσταση της χώρας. Μπορούν οι πολίτες να αισιοδοξούν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
Η κατάσταση είναι πράγματι κρίσιμη επειδή το κράτος δεν λειτουργεί σωστά, δεν είναι παραγωγικό. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έγιναν οι σημαντικές αλλαγές που έπρεπε κι έτσι πρέπει να γίνουν τώρα. Αυτό σημαίνει ότι το άμεσο μέλλον θα είναι δύσκολο για όλους όμως –αν γίνουν όσα πρέπει έστω και τώρα- σε 2-3 χρόνια θα ζούμε καλύτερα.

Ακούμε ότι «δεν έγιναν οι αλλαγές που έπρεπε». Ωστόσο, το 2009 οι εκλογές είχαν βασικό διακύβευμα αυτές τις αλλαγές. Τι έφταιξε και συζητάμε ακόμα τα ίδια πράγματα;
Όπως το είπατε! Τα τελευταία 2 χρόνια βιώνουμε την τραγωδία της ελληνικής πολιτικής. Ο κ. Παπανδρέου επί 6 μήνες ταξίδευε διαφημίζοντας διεθνώς την χρεοκοπία της χώρας μας και κατέληξε να μας φέρει στην αγκάλη του ΔΝΤ και του Μνημονίου με τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουμε. Παράλληλα, ούτε αυτός ούτε οι «κηπουροί» του δεν είχαν το σθένος να κάνουν τις πολυπόθητες θεσμικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την οικονομία μας. Και να σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς σε 3 μήνες θα ζητήσει πάλι την ψήφο μας.

Τι θα έπρεπε να γίνει;
Άμεση περιστολή των δαπανών! Και δεν εννοώ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά συμμάζεμα του κράτους, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις προμήθειες του δημοσίου, εκεί που υπάρχει μαύρο χρήμα και άλλες δοσοληψίες. Χρειαζόμαστε ένα αποδοτικότερο κράτος. Ακόμη να επανέλθει ο ΦΠΑ σε λογικά πλαίσια για να βοηθήσει τον μικρό επιχειρηματία και την εγχώρια παραγωγή. Αντί αυτού είδαμε πανικόβλητους υπουργούς να «σκοτώνουν» το μεσαίο και το μικρό εισόδημα.

Καταλογίζετε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Υπάρχει εναλλακτική;

Φυσικά. Η Νέα Δημοκρατία με το Ζάππειο Ι και ΙΙ μίλησε ανοικτά για αυτά που πρέπει να γίνουν για να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Να σας θυμίσω την θετική αποδοχή που είχαν οι δηλώσεις εκείνες από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Η Νέα Δημοκρατία επέδειξε μια υπεύθυνη στάση και τότε και τώρα, στην κρίση ταυτότητας του κ. Παπανδρέου όταν πήγε να παίξει κορώνα-γράμματα την Ευρωπαϊκή κατάκτηση του ελληνικού λαού.

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και από τα δύο κόμματα και η αποχή είναι το φαινόμενο στις δημοσκοπήσεις. Ως πρόεδρος ΝΟΔΕ πώς θα διεκδικήσετε την ψήφο των συμπολιτών σας στις προσεχείς εκλογές;
Ο κόσμος δικαιολογημένα διαμαρτύρεται. Κι εγώ έχω τις διαφωνίες μου, όμως μέσα από την συμμετοχή και τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε. Αν μη τι άλλο ζούμε σε μια δημοκρατία και είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε την χώρα μας μέσα από τις διαδικασίες. Προσωπικά, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία, το φιλελεύθερο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κόμμα επικαιροποιώντας το πρόγραμμα της με ένα νέο και δυναμικό επιτελείο μπορεί να μας οδηγήσει στην Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η αποχή, ο καναπές, ή οι ακραίες λύσεις μόνο κακό κάνουν στην κοινωνία μας και την ωθούν στην πόλωση.

Εσείς είστε νέος, αυτοδημιούργητος, μορφωμένος με εμπειρία και όρεξη. Σκοπεύετε να συμμετέχετε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια;
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αγαπώ τον τόπο μου και αυτή τη στιγμή είμαι πρόεδρος ΝΟΔΕ. Οτιδήποτε άλλο θα εξαρτηθεί από τις επιλογές του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά.

Σας ευχαριστώ κε Χάσκο.