Γραφείο τύπου Συνεντεύξεις Συνέντευξη ΑΣΩΠΟΣ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Η διοικητική μεταρρύθμιση έφερε επαναστατικές αλλαγές στου Δήμους. Ποιά η γνώμη σας για την εφαρμογή του νόμου σήμερα; Η συνένωση των πρώην ΟΤΑ που συνιστούν το Δήμο Ωρωπού πιστεύετε ότι ήταν επιτυχημένη;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα αν σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας και για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Επίσης, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα.

Επαναστατικές αλλαγές έφερε στους Δήμους αλλά δυστυχώς αρνητικές. Η προχειρότητα της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την βιασύνη που επέδειξε οδήγησε τους Δήμους σε αδιέξοδο. Οι Δήμοι παλαιότερα ήταν κοντά στους δημότες, σήμερα με το νέο σύστημα έχουν αναγκαστικά γίνει απρόσωποι. Στη δική μας περίπτωση, είχα έγκαιρα προτείνει δύο μικρότερους Δήμους, και σε δεύτερη φάση μια ευρύτερη ένωση. Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε πως η επιλογή ήταν λάθος και πως μοναδικό τελικά κριτήριο ήταν το πληθυσμιακό. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να λυθούν στον Ωρωπό και ποιές οι μεγάλες ευκαιρίες που φέρνει ο Καλλικράτης;

Το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η καθημερινότητα του δημότη. Θέματα όπως η Ύδρευση, τα Σκουπίδια, ο Φωτισμός, οι Λακούβες κατά τη γνώμη μου είναι τα σημαντικότερα που πρέπει η κάθε Δημοτική Αρχή να δίνει λύσεις. Άλλα μεγάλα έργα, ενώ ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε για να υλοποιηθούν, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν υποταχτήκατε στην κομματική γραμμή και υποστηρίξατε τον κ. Οικονομάκο, διεξάγοντας μια μεγάλη νίκη. Αντιμετωπίσατε εσωκομματικές αντιδράσεις;

Νομίζω πως αυτό το θέμα το έχουμε εξαντλήσει. Στην ζωή μου έχω μάθει να υποστηρίζω το σωστό και το δίκαιο. Από την πρώτη στιγμή μίλησα για διαδικασίες! Δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Αισθάνεστε δικαιωμένος για την επιλογή σας;

Θα αισθανθώ πολύ περισσότερο δικαιωμένος αν η Δημοτική Αρχή πετύχει στο έργο της.

ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί μια σκληρή στάση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Για ποιούς λόγους δεν βρίσκεται σημείο τομής στα δύο μεγάλα κόμματα υπέρ μια κοινής πολιτικής;

Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκετε στις αρχές και την ιδεολογία των δύο μεγάλων κομμάτων. Η φιλελεύθερη ΝΔ ιδεολογικά είναι υπέρ της ανάπτυξης, της μείωσης των φόρων και της ελεύθερης αγοράς, ενώ το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των φόρων, του μεγάλου κράτους και του ελέγχου της αγοράς. Ξεκάθαρα πιστεύω πως μοναδική λύση για την χώρα μας είναι μια αξιοκρατική κυβέρνηση της ΝΔ. Ξεκάθαρα συμφωνώ με την σκληρή στάση Σαμαρά, γιατί απλά η Κυβέρνηση δεν μας οδηγεί πουθενά.

Η κοινωνία ζητά μια ριζική αλλαγή στο προφίλ και στη λειτουργία των κομμάτων. Τι πρέπει να αλλάξει, κατά τη γνώμη σας, η Νέα Δημοκρατία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής;

Ειλικρινά δεν πιστεύω στις παρθενογενέσεις. Τίποτα δεν μου εγγυάται πως ένα νέο κόμμα θα μπορούσε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Από την άλλη πιστεύω πως οι αλλαγές πρέπει, είναι εξαιρετικά απαραίτητο, να έρθουν μέσα από τα ίδια τα κόμματα. Το κόμμα μας εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει με γενναιότητα σε πολύ σημαντικές αλλαγές. Εκλέξαμε τον Πρόεδρό μας από την βάση. Η ΝΔ μετά την εκλογή προέδρου είναι το κόμμα με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη στην Ευρώπη (περίπου 960 χιλιάδες). Έχουμε έναν νέο Πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έχουν επιλέξει οι Έλληνες συμπολίτες μας και όχι ο κομματικός μηχανισμός. Έχει αλλάξει η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%) και αυτοί μέσα από ανοιχτές διαδικασίες από τα μέλη μας. Έχει αλλάξει το καταστατικό μας και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος. Είμαστε πολύ πιο κοντά και ανοιχτοί στην κοινωνία. Ακόμα αν θέλετε, έχει αλλάξει το σήμα μας, ακόμα και η ιστορική έδρα του κόμματος. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα νέο κόμμα το οποίο έχει κρατήσει τα καλά και σημαντικά στοιχεία από το παρελθόν του.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται 6 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύεται ότι θα καταφέρει το κόμμα σας να κερδίσει την αυτοδυναμία και πότε βλέπετε τις εκλογές;

Σε σύντομο χρονικό διάστημα με τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά καταφέραμε να ανατρέψουμε μια βαριά ήττα και να αποκτήσουμε προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην παράσταση νίκης. Πιστεύω πως όλες οι αλλαγές είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα ακολουθήσουν κι άλλες, όπως οι προτάσεις μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες θα διευρύνουν κι άλλο την διαφορά. Σε συνδυασμό με τα συνεχή λάθη του ΠΑΣΟΚ και την κατάρρευση της κυβέρνησης η διαφορά θα είναι ικανή να δώσει αυτοδυναμία στην επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ. Ξέρετε, πιστεύω πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανυπομονούν για μια ισχυρή Κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει στην υλοποίηση όσων ακούμε εδώ και πολλά χρόνια. Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, νομίζω πως όσο καθυστερούν τόσο μεγαλώνει η διαφορά υπέρ της ΝΔ.

Είναι γνωστή η καλή σας σχέση με τον Πρόεδρο του κόμματος. Με δεδομένη την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο σας πως βλέπετε το δικό σας μέλλον στη Νέα Δημοκρατία;

Αυτή τη στιγμή έχω επιλεγεί από τον κόσμο της ΝΔ για μια συγκεκριμένη αποστολή, την οποία επιτελώ όσο καλύτερα γίνετε. Όταν ο κόσμος με επιλέξει για κάτι άλλο και ο Πρόεδρος κρίνει ότι είμαι ικανός να το βγάλω εις πέρας, τότε με μεγάλη ευχαρίστηση θα το προσπαθήσω. Ξέρετε πολύ καλά πως για μένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά ευχαρίστηση. Θα ασχολούμαι μ’ αυτήν για όσο νομίζω πως μπορώ να προσφέρω, χωρίς να αλλοιώνονται οι αρχές και οι αξίες μου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως οικονομολόγος έχετε μια διαμορφωμένη άποψη για την διαχείριση των Οικονομικών. Ποιές είναι οι λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;

Η ΝΔ εδώ και αρκετό καιρό έδειξε την λύση με το Ζάππειο Ι και ΙΙ. Η μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας η οποία θα οδηγήσει άμεσα στην ανάπτυξη! Η μείωση των φόρων, η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η προείσπραξη των κοινοτικών πόρων, η σωστή εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, η διαφορετική διαχείριση της ανεργίας είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία πιστεύουμε πως θα ανακούφιζαν άμεσα τους συμπολίτες μας. Χωρίς ανάπτυξη το πηγάδι δεν έχει πάτο.

Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε μια μακρά περίοδο ύφεσης ή μπορεί να έρθει μια καλύτερη εποχή σύντομα;

Με τον τρόπο που λειτουργεί η Κυβέρνηση σίγουρα είμαστε καταδικασμένη. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή. Αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής. Τα νούμερα της Κυβέρνηση δεν οδηγούν πουθενά. Οι κόποι μας πάνε χαμένοι.

Ποιές είναι οι βασικές δομικές αδυναμίες της οικονομίας και σε τί βαθμό σχετίζονται με την πολιτική ζωή του τόπου;

Θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να μας απασχολήσει ξεχωριστά σε μια άλλη συζήτηση. Αλλά η πολιτική ζωή του τόπου σχετίζετε άμεσα με τις επιλογές που κάνουμε κάθε τέσσερα περίπου χρόνια. Έχουμε μεγάλη ευθύνη για τις επιλογές μας. Τώρα πολύ σύντομα, η ελληνική οικονομία δεν έχει «βάθος». Δεν έχουμε τομείς στους οποίους να ξεχωρίζουμε αλλά και σ’ αυτούς που έχουμε κάποια πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αντί να τους υποστηρίζουμε και να τους προωθούμε, τους δημιουργούμε συνέχεια εμπόδια, αντικίνητρα. Επίσης, δεν ευνοούμε την επιχειρηματικότητα, το αντίθετο θα έλεγα. Δεν έχουμε κίνητρα για εξωστρέφεια και εξαγωγική δραστηριότητα. Τέλος, η γραφειοκρατία κυριαρχεί παντού (το κόστος της περίπου 7% του ΑΕΠ). Νομίζω, θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση κάποια άλλη στιγμή.

Υπάρχει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής στην αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου από τον Ε. Βενιζέλο;

Εσείς τι λέτε; Προφανώς καμία. Εσείς πιστεύετε πως αυτή η Κυβέρνηση αποφασίζει. Νομίζω πως η Τρόικα αποφασίζει και διατάσει.

Τότε γιατί έγινε αυτή η αλλαγή;

Για τα μάτια του κόσμου. Ή μάλλον όχι, για τα μάτια του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος έχει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι! Επιπλέον συμφωνήθηκε και η διαδοχή, χωρίς τον ξενοδόχο βέβαια, τον ελληνικό λαό.

Ποιές θα ήταν οι τρείς πρώτες αποφάσεις που θα παίρνατε αν αύριο ορκιζόσασταν Υπουργός Οικονομικών;

Νομίζω λίγο υπερβολική η ερώτησή σας. Αλλά όπως και να ‘χει. Πρώτων, αλλαγή του ΦΠΑ στο 10% και 20% αντίστοιχα, για να ανασάνει η αγορά. Δεύτερον, αποκατάσταση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, για να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά. Και τρίτον, διοχέτευση του ΕΣΠΑ χτες στην αγορά, για να υπάρξει ανάπτυξη. Τρία μόνο από τα εκατόν τρία μέτρα που θα έπρεπε η Κυβέρνηση να είχε ήδη πάρει.

Σας ευχαριστώ πολύ.