Γραφείο τύπου Συνεντεύξεις Συνέντευξη στη Βορεινή
Βορεινή: Ως άνθρωπος της τοπικής Αυτοδιοίκησης, πως βλέπετε το σχέδιο «Καλλικράτης» όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση;
 
Χάσκος: Πρώτα απ’ όλα κ. Παπαδόπουλε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσα από την εφημερίδα σας με τους αναγνώστες της Βόρειας Αττικής. Ξεκάθαρες κουβέντες, γενικά είμαι υπέρ της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Νομίζω πως η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος. Είναι η μόνη λύση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα όμως το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» νομίζω πως δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά που περίμεναν οι πολίτες. Διακρίνω μια προχειρότητα και βιασύνη στο όλο εγχείρημα. Ξέρετε, αυτή η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές. Παρατηρώ μεγάλη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς ανάλογη πρόβλεψη ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς ανάλογη μεταφορά πόρων κτλ. Για να πετύχει αυτό το τεράστιο εγχείρημα πρέπει απαραίτητα να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι. Εάν η κυβέρνηση το βλέπει ως τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα - έτσι εμφανίζετε στο πρόγραμμα σταθερότητας - τότε αντί να λύσει προβλήματα, θα δημιουργήσει περισσότερα. Επίσης, παρατηρώ μια προχειρότητα στο χωροταξικό σχεδιασμό. Αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, ο αρμόδιος Υπουργός, τι σχέση έχει ο Βαρνάβας με το Δήμο Μαραθώνα; Γιατί ξαφνικά δημιουργήθηκε ένας τεράστιος Δήμος Ωρωπού; Η απορία μου είναι πολύ συγκεκριμένη: Θέλουμε να πετύχει το εγχείρημα ή να δημιουργήσουμε μια ακόμη επικοινωνιακή φούσκα.
Χάσκος: Όπως ήδη σας είπα, ενώ όλοι περιμέναμε και είχαμε συμφωνήσει σε δύο μικρότερους Δήμους, δηλαδή από τη μία Δήμος Καλάμου και οι Κοινότητες Αφιδνών, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου (Δήμος Α) και από την άλλη οι Δήμοι Αυλώνα και Ωρωπού και οι Κοινότητες Μαλακάσας, Μαρκοπούλου και Συκαμίνου (Δήμος Β), ξαφνικά εμφανίστηκε ένας μεγάλος ενιαίος Δήμος. Χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συμφωνία. Πως εννοεί δηλαδή η Κυβέρνηση την διαβούλευση; Αποφασίζουμε και διατάσουμε; Σε κάθε περίπτωση όλες οι πλευρές, βουλευτές, πολιτευτές, νομαρχιακοί, όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες συμφωνούν σε δύο μικρότερους, πιο ευέλικτους Δήμους. Θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις: Διοικητικά θα είχαμε την συνένωση και την απορρόφηση αρμοδιοτήτων πέντε Δήμων και πέντε Κοινοτήτων. Με βάση την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του Δήμου Α είναι 14.108 και του Δήμου Β 19.532, αλλά με την πρόβλεψη της απογραφής του 2011 ο Δήμος Α θα φτάσει περίπου τις 22.000 και ο Δήμος Β τις 23.000 κατοίκους. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό την πληθυσμιακή αύξηση των Δήμων μας κατά την Καλοκαιρινή περίοδο με τις εξοχικές κατοικίες (μόνο ο Δήμος Καλάμου με περίπου 7.100 παροχές ύδρευσης το καλοκαίρι ξεπερνά τους 35.000 κατοίκους). Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, στην έρευνα της Κάπα Research, οι Δημότες του Καλάμου απάντησαν πως αν προχωρήσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση, αυτοί προτιμούν (ποσοστό 61,4%) να ενωθούν προς το Καπανδρίτι. Ένα ακόμα πολύ βασικό κριτήριο είναι η ύπαρξη βουνού και θάλασσας. Το μοίρασμα της παραλίας, Κάλαμος και Βαρνάβας, με Ωρωπό και Μαρκόπουλο, και των ορεινών όγκων Αφιδνών με Αυλώνα, δημιουργεί ένα δίκαιο μοίρασμα. Όπως επίσης μοιράζεται ο τουρισμός, το εμπόριο και οι κατοικίες, δημιουργώντας ένα δίκαιο οικονομικό περιβάλλον. Τέλος, αν παρατηρήσουμε το χάρτη θα διαπιστώσουμε πως αυτές οι δύο ευρύτερες περιοχές (Δήμος Α και Β) ξεχωρίζουν και έχουν υπάρξει και αρχαιότεροι Δήμοι, όπως ο Δήμος Ψαφίδας, Ωρωπίων, Περαίας κτλ. Αλλά εάν σκοπός της Κυβέρνησης είναι το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρούσαν το όλο εγχείρημα σε δύο φάσεις, δηλαδή την πρώτη τετραετία δύο Δήμοι και εάν όλα πήγαιναν καλά και οι συνθήκες το επέτρεπαν τότε θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια μεγαλύτερη συνένωση με μοναδικό κίνητρο το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιας αυτοδιοίκησης κοντά στον πολίτη και για τον πολίτη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο είναι ποιοι άνθρωποι θα διαχειριστούν αυτήν την μεταρρύθμιση. Η ευθύνη του κόσμου για τις επιλογές που κάνει κάθε τέσσερα χρόνια είναι μεγάλη. Πάντα λέω πως είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας, και βέβαια είμαστε και υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα. Ας επιλέξουμε τα κατάλληλα πρόσωπα, τόσο σε επίπεδο Δημάρχου, όσο και Δημοτικών Συμβούλων, τα οποία μπορούν να φέρουν εις πέρας και με επιτυχία το έργο τους.

Βορεινή: Για να αλλάξουμε θέμα, διανύουμε μια περίοδο έντονων πολιτικών, αλλά βασικά κοινωνικών εξελίξεων, ποια είναι η άποψή σας;
Χάσκος: κ. Παπαδόπουλε, διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τον πόλεμο. Η κατάσταση είναι τραγική. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι τεράστια. Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ΜΜΕ επιχειρήσεις, όλοι μας! Δεν ξέρουμε που βαδίζουμε, τι μας περιμένει… Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, έχουν παραδώσει τη χώρα. Όλα τα νέα μέτρα, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ, των φόρων, τα αντικειμενικά κριτήρια και τα υπόλοιπα που μας επιβάλουν μοναδικό στόχο έχουν να εντείνουν την ύφεση. Μπαίνουμε σ’ έναν φαύλο κύκλο όπου οι τιμές αυξάνουν, οι μισθοί μειώνονται, η αγοραστική δύναμη καταρρέει. Το χρέος μέχρι το 2012 θα εκτοξευτεί στα 380€ δις. Και παρόλα αυτά, πέραν της τεράστιας καθυστέρησης της Κυβέρνησης, δε βλέπουμε κανένα απολύτως αναπτυξιακό μέτρο. Ακόμα και το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη». Από το καλοκαίρι καμία απάντηση – έχουν περάσει 8 μήνες. Και η ερώτηση ίδια απ’ όλους: εμείς τι φταίμε; Τα παιδιά μας γιατί να πληρώσουν τα κλεμμένα; Θα πάει επιτέλους κανένας φυλακή; Γιατί; Γιατί; Η πολιτική απαξιώνετε και ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς. Οι πολίτες δεν θέλουν να ακούν για κόμματα και πολιτικούς. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Βορεινή: Διανύουμε περίοδο εσωκομματικών εκλογών για τη ΝΔ, με αρχαιρεσίες και για την Νομαρχιακή (ΝΟ.Δ.Ε.) της Βόρειας Αττικής, ποια θα είναι η δική σας στάση; Σκέφτεστε να συμμετάσχετε πιο ενεργά;
Χάσκος: Όπως σας είπα, αν και διανύουμε έντονη περίοδο πολιτικής αμφισβήτησης και κρίσεως του πολιτικού μας συστήματος, ακράδαντα πιστεύω πως δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Αν τα παρατήσουμε θα αφήσουμε την τύχη των πραγμάτων σε λάθος χέρια. Είμαι της άποψης ότι μια μικρή μειοψηφία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ή έστω να συμβάλλει λιγότερο ή περισσότερο στην αλλαγή πορείας. Εγώ λοιπόν, και ευτυχώς αρκετοί φίλοι, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Για να γυρίσουμε στο κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, έκανε λάθη. Πολλά λάθη… Τουλάχιστον εμείς προσπαθούμε και έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε… Η διαδικασία ξεκίνησε με την εκλογή του Νέου μας Προέδρου του Αντώνη Σαμαρά. 800 χιλιάδες Έλληνες ψήφισαν την Ελπίδα. Την ελπίδα της αλλαγής, της κάθαρσης, της δικαιοσύνης. Ψήφισαν την νέα Νέα Δημοκρατία! Στόχος μας είναι να φέρουμε το κόμμα κοντά στην κοινωνία, και τη νεολαία μας κοντά στο κόμμα. Η αίσθηση της ανάγκης να Αλλάξουμε Σελίδα. Να αλλάξουμε όλα αυτά που πλήγωσαν την Νεοδημοκράτισσα και τον Νεοδημοκράτη. Να αλλάξουμε όλα αυτά που απομάκρυναν το κόμμα απ’ τη φυσική του βάση. Η ανάγκη να δημιουργήσουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία. Μακριά από μηχανισμούς και τα κατεστημένα. Αυτοί είναι οι λόγοι που με έκαναν να αποφασίσω να διεκδικήσω την Προεδρία του κόμματος στη Βόρεια Αττική.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα αλλαγή που οραματιζόμαστε, είναι η αναδιοργάνωση, ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής του κόμματός μας. Σύγχρονο, ευέλικτο κόμμα, κοντά στον πολίτη. Συμμετοχή όλων μας στη λήψη των αποφάσεων, στο σχεδιασμό πολιτικών δράσεων. Το κόμμα δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους μας! Διοργανώνοντας ευρύτερες θεματικές εκδηλώσεις ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία: το internet, τα email, το facebook κτλ. Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως «Όλοι Μαζί Αλλάζουμε Σελίδα! Όλοι Μαζί δημιουργούμε τη νέα Νέα Δημοκρατία!» Σας ευχαριστώ πολύ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα αγαπημένα σας site!
Πίσω