Γραφείο τύπου Δελτία Τύπου Η 2η αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου στον Κάλαμο Αττικής

 

Μετά από την πρώτη επιτυχημένη αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου στον Κάλαμο το 2007, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Λίτσας, με απόφασή του, καθιέρωσε την αναβίωση ως «Θεσμό», που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Έτσι εφέτος από τις αρχές τους Φλεβάρη άρχισε η προετοιμασία για τον Γάμο. Ετοιμάστηκαν χιλιάδες μπομπονιέρες από τρία κουφέτα η κάθε μία, τυλιγμένα σε λαδόκολλα με κόκκινη κλωστή δεμένη, σύμφωνα με την παράδοση. Στις 15/2/2009, Κυριακή του Ασώτου, μετά την Εκκλησία, κορίτσια του Καλάμου, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, έκαναν το κάλεσμα του Γάμου, μοιράζοντας μπομπονιέρες σε όλα τα σπίτια του χωριού. Στις 19/2, Τσικνοπέμπτη το πρωί γυναίκες του Καλάμου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου έφτιαξαν τα στολίδια για τα κουλούρια του Γάμου και το τσίκνισαν με φαγητό, κρασί και χορό. Την Παρασκευή το πρωί ζύμωσαν και έψησαν τα κουλούρια. Την ίδια μέρα 20/2, από το τηλεοπτικό κανάλι ΜEGA, στην εκπομπή «Όμορφος Κόσμος το Πρωί» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, προβλήθηκαν στιγμιότυπα από την 2η αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου, ενώ στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της ΝΕΤ προβλήθηκαν στιγμιότυπα από την 1η αναβίωση. Στις 22/2, Κυριακή των Απόκρεω, στις 2:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Καλάμου αναβίωσε ο περιβόητος Αρβανίτικος Γάμος.

 

Το φετινό σενάριο έγραψαν η κ. Φλώρα Ράπτη και ο κ. Δημήτρης Μίχας και ερμήνευσε κ. Μαρία Γκικάκη. Υλοποιήθηκε σε μια υπαίθρια θεατρική παράσταση κατά την οποία έπαιξαν 20 άτομα και συμμετείχαν πάνω από 50 συμπολίτες μας ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές. Τα σκηνικά περιελάμβαναν τρία σπίτια. Το αρχοντικό του Νικοράπτη με την πλούσια, όμορφη αλλά και εγωίστρια υποψήφια νύφη την Λιέγκω. Το σπίτι του Κιτσοκόλια με τον περιζήτητο γαμπρό, τον Γιάννο, και το κονάκι του Μητσοβλάχου με την φτωχιά, αλλά τίμια νύφη, την Τασά. Ο Γιάννος, που γύρισε από τον πόλεμο, συνάντησε και τις δύο νύφες στη βρύση. Μετά από πολλές και κωμικοτραγικές καταστάσεις με τους γονείς, τον παραγιό, την πανέξυπνη και καταφερτζού προξενήτρα και τις θρυλικές κουτσομπόλες του χωριού, ο Γιάννος κλέβει την Τασά, αλλά και η Λιέγκω παίρνει τον καλλίτερο της Αττικής τον Γιάννο του Λιακοσύρμα από τα Λιόσα. Ο Γάμος αρχίζει, οι συμπέθεροι καταφθάνουν καβάλα στα άλογα και το αηδόνι ο Λάλεζας παίζει με την ορχήστρα του τραγούδια του Γάμου. Αμέσως ξεκινά ένα γλέντι τρικούβερτο, με πολύ χορό, άφθονο κρασί και την πατροπαράδοτη μακαρονάδα με το κοκκινιστό κρέας για όλο τον κόσμο. Το κρατικό κανάλι της τηλεόρασης κάλυψε την 2η αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου, στιγμιότυπα της οποίας προβλήθηκαν στα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ. Λίγο πριν αρχίσουν τα δρώμενα, άλλο συνεργείο της ΝΕΤ πήρε συνέτευξη από Καλαμιώτες για την προέλευση των επωνύμων τους, που θα προβληθεί στην εκπομπή «Από πού κρατά η σκούφια σου» τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Την εκδήλωση της δεύτερης αναβίωσης τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι Υπουργοί κ. Γεώργιος Βλάχος και ο κ. Θανάσης Μπούρας, ο τ. υπουργός κ. Πέτρος Δούκας, οι βουλευτές κ. Απόστολος Σταύρου, κ. Νίκος Καντερές, κ. Έφη Χριστοφυλοπούλου και κ. Βασίλης Οικονόμου, οι πολιτευτές κ. Κώστας Κατσίκης και κ. Λυδία Μουζάκα, ο Αντινομάρχης κ. Θανάσης Αυγερινός, ο τ. Αντινομάρχης κ. Ανδρέας Τσάκωνας, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Σωματείων, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού «Γρίζα» κ. Αλέκος Σύρμας και πλήθος κόσμου. Μήνυμα για καλή επιτυχία έστειλε και ο τ. Υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο Δήμος Καλάμου ευχαριστεί θερμά όλους τους παραπάνω για την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαριστεί όλους τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της μοναδικής εκδήλωσης: Την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα τον Νομάρχη μας κ. Λεωνίδα Κουρή, τον κ. Δημήτρη Γκέρτσο, τον Δήμαρχό μας κ. Παναγιώτη Λίτσα, την Αρτοποιία Γκικάκη, την Misko-Barilla, τις Κατασκηνώσεις Κορέλκο, τα Άνθη-φυτά Παρίσης, τη Μελισσοκομική Τσιμίνης, τον κ. Νίκο Μίχα, τα Νυφικά Στολίδης, το κ. Θανάση Γκίνη, τον κ. Θανάση Αντωνίου, την Ποτοποιία Κολιμάτση, τις Κομμώσεις Περικλής, τον κ. Δημήτρη Βάθη για τα σκηνικά, τον σκηνογράφο κ. Αλέξη Στύλιο για τις πολύτιμες συμβουλές του και την μακέτα σκηνικού στις αφίσες και τις προσκλήσεις και όλα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που με απόφασή τους κάλυψαν από τον Δήμο Καλάμου το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης. Επίσης ευχαριστεί θερμά την Ομάδα Εθελοντών για την πολύτιμη βοήθειά τους, τις κυρίες που κέντησαν τα κουλούρια του Γάμου με τις δασκάλες της ΝΕΛΕ κ. Δήμητρα Γκούμα και κ. Σούλα Θωμά, το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλάμου και τα κορίτσια που μοίραζαν τις μπομπονιέρες. Τέλος ο Δήμος ευχαριστεί τα Μέλη της Επιτροπής που όρισε για την 2η αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου: την υπεύθυνη της Επιτροπής και των Πολιτιστικών του Δήμου  Δημ. Σύμβουλο  κ. Μαργέτα, τους Δημοτικούς Συμβούλους κκ. Σταμέλο, Ρόδη, Λούπη, Ράπτη και Κολιαστάση την κ. Ελένη Λίτσα,  την κ. Μαρία Γκικάκη, την κ. Φλώρα Ράπτη,  τον κ. Δημήτρη Μίχα, καθώς επίσης και τους Αντιδημάρχους κκ. Χάσκο και Κιούση και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κανούση για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης, όπως και τις κυρίες  Καίτη Παπαδημητρίου, Βάνα Πετή, Μάρι Καραντάνου, Ειρήνη Αντωνίου και όλο τον κόσμο που βοήθησε και παραβρέθηκε σε αυτή την μεγάλη γιορτή για τον Κάλαμο.
Μοιραστείτε το άρθρο στα αγαπημένα σας site!
Πίσω