Γραφείο τύπου Δελτία Τύπου ΤΑ ΝΕΑ ΩΡΩΠΟΥ για την εκπροσώπηση μέσω του ΕΛΙΑΜΕΠ

17-photo1

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο Παναγιώτης Χάσκος, οικονομολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος Καλάμου, επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα Young European Leaders, στο οποίο πήραν μέρος 24 νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα αυτό οργανώνεται από το German Marshall Fund (GMF), διαρκεί ένα μήνα και σκοπός του είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών, σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, επιχειρηματικά, εκπαιδευτικά, καθημερινότητας και πολλά άλλα.

Ο κ. Χάσκος επισκέφθηκε τις πόλεις: Ουάσιγκτον, Κλίβελαντ, Βόρεια Ντακότα, Σιάτλ, Γουίλμινγκτον και τέλος Νέα Υόρκη. Σε όλες τις πολιτείες είχε πολυάριθμες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναντήσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές με τον Γερουσιαστή Dennis Kucinich, τους Βουλευτές Charlie Wilson και την Darrell Issa. Η επίσκεψη στο State Department και η γνωριμία με την πασίγνωστη Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. κα. Κοντολίζα Ράϊς. Η επίσκεψη στο Πεντάγωνο, την Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, την Παγκόσμια Τράπεζα, και φυσικά η άκρως ενδιαφέρουσα επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και το περίφημο Oval Γραφείο. Ξεχωρίζουν επίσης η γνωριμία με τον χαρισματικό Barack Obama, υποψήφιο Πρόεδρο της Αμερικής με το Κόμμα των Δημοκρατικών, με δημάρχους Πολιτειών, όπως του Κλίβελαντ και του Σιάτλ αλλά και με συμβούλους διάσημων Αμερικανών πολιτικών όπως ο Τζον Μακέϊν και η Χίλαρι Κλίντον. Πέρα από πολιτικές συναντήσεις ο κ. Χάσκος, στα πλαίσια του προγράμματος, επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Boeing, όπου παρακολούθησε την γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους 737 και το μεγαλύτερο ίδρυμα του κόσμου “Bill & Melinda Gates Foundation”, όπου γνώρισε τη Melinda Gates.

Μετά από ένα τόσο σημαντικό ταξίδι και τη συμμετοχή σε ένα τέτοιου υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, το μόνο που μένει να ευχηθούμε στον κ. Χάσκο είναι καλή συνέχεια και πάντα τέτοιες επιτυχίες.