Γραφείο τύπου Αρθρογραφία Τέσσερα Χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τέσσερα χρόνια μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 ήρθε η ώρα όλοι να κάνουμε δημόσια την αυτοκριτική μας για την περίοδο που διανύσαμε. Τον Ιανουάριο του 2007 οι περισσότεροι ορκιστήκαμε για πρώτη φορά Δημοτικοί Σύμβουλοι. Γεμάτοι χαρά, όρεξη, διάθεση και όραμα να αλλάξουμε τον τόπο μας. Να τον πάμε λίγο πιο μπροστά. Τότε «Δεσμευόμασταν και Μπορούσαμε»…

Πως φαινόταν, σε κάποιους πιο «έμπειρους» πολιτικά ότι δεν ξέραμε, δεν καταλαβαίναμε… και πολύ σύντομα ξεκίνησαν τα προβλήματα, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία, τα εσωτερικά προβλήματα του συνδυασμού, η έλλειψη ηγεσίας κτλ. κτλ. κτλ. Και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, και πολλά περισσότερα, ο καθένας μας έπρεπε να προσδιορίσει το ρόλο του, να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του, να έχει συμπερασματικά μια «θετική» πορεία. Και κάποια στιγμή μετά από δυόμιση περίπου χρόνια, ύστερα από δική σας προτροπή, αποφάσισα να Ανεξαρτητοποιηθώ και να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία. Γιατί; Γιατί θεώρησα ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσα δεν με εξέφραζε, δεν μου ταίριαζε, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις, στα όνειρά μας. Και ναι, αν γύριζα το χρόνο πίσω θα έπαιρνα ακριβώς την ίδια απόφαση. Γιατί τουλάχιστον έτσι ήμουν καλύτερα με τον εαυτό μου και με τους συμπολίτες μου. Και το φθινόπωρο αλλάζει η Κυβέρνηση και φέρνει τον Καλλικράτη και τα δεδομένα πάλι αλλάζουν. Και βλέπω πως αυτό το σχήμα, με τους 9 Δήμους και Κοινότητες, δεν με εκφράζει, δεν μου ταιριάζει. Νοιώθω πως το κόστος (πολιτικό εννοώ) θα είναι μεγάλο, και αποφασίζω να μην συμμετέχω. Πιστεύω πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την μέχρι σήμερα πορεία αλλά και με το νέο πρόγραμμα Καλλικράτης σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και το Μνημόνιο θα μπει σε μια μακρά περίοδο δυσπιστίας και αναποτελεσματικότητας. Θα υπάρξει τεράστια μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς κατάλληλη τεχνογνωσία και το βασικότερο, χωρίς τους ανάλογους πόρους. Μου δίνεται η εντύπωση πως θα είναι σαν να πετάει η Κυβέρνηση τους αυτοδιοικητικούς σε έναν τρικυμιώδη ωκεανό χωρίς κανένα εφόδιο.

Από το Μάιο του 2010, κατά την διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, είχα δεσμευτεί ότι δεν θα συμμετέχω με κανένα ψηφοδέλτιο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Νοεμβρίου. Πιστεύω πως διανύουμε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τον τόπο αλλά και για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, διανύει μια περίοδο ανασυγκρότησης και αναζήτησης. Αναζήτησης νέων ιδεών, νέων αξιών, νέων προσώπων. Μέσα σε αυτό το δύσκολο πολιτικό σκηνικό και με την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα στο κόκκινο, έκκρινα πως θα φανώ πιο χρήσιμος για την περιοχή μας βοηθώντας το ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, το κόμμα μου, τη ΝΔ, να βρει το βηματισμό της και όχι την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία έχω ιδιαίτερη αδυναμία, και κατά την γνώμη μου τώρα μπαίνει σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Και πολλοί με ρωτούν και τελικά τι έκανες, τι πρόσφερες αυτά τα τέσσερα χρόνια. Και πραγματικά όταν το σκέφτομαι και κάνω τον απολογισμό μου νομίζω ότι αυτό που μένει δεν είναι ούτε οι αλλαγές στην ύδρευση, ούτε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε διάφορα άλλα συγκεκριμένα πράγματα που πράγματι έγιναν. Αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα, αυτό που τελικά πραγματικά μένει είναι η δυναμική εκπροσώπηση των δημοτών μας, του απλού κόσμου. Που όποτε ήθελε να πει κάτι, να αναδείξει κάτι, ερχόταν σε μένα, πιστεύοντας πάντα ότι θα είμαι δίκαιος, αντικειμενικός και θα σταθώ δίπλα του, δίπλα στο πρόβλημά του και θα το αναδείξω. Νομίζω τελικά, πως η λέξη που θα χαρακτήριζε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα ήταν «χρήσιμος». Και πάντα με γνώμονα το κοινό καλό, όπως χαρακτηριστικά λέω «με γνώμονα και οδηγό την πλειοψηφία του κόσμου».

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Συμπολίτες μου για την τετραετία που πέρασε και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Ξεκίνησα σχεδόν άγνωστος, και η αποδοχή σας, η εμπιστοσύνη σας, η αναγνώρισή σας, η υποστήριξή σας, θα είναι πάντα η δύναμή μου. Θα ήθελα επίσης, να σας ζητήσω συγνώμη για τα όποια λάθη ή και παραλείψεις μου, που πάντως δεν ήταν εσκεμμένες. Θέλω να σας υποσχεθώ πως θα συνεχίσω την προσπάθεια να σας εκπροσωπώ δυναμικά και επάξια από όποια θέση μου εμπιστεύεστε. Τέλος, να επισημάνω στους συμπολίτες μου την ευθύνη που έχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για τις επιλογές που κάνουν και πόσο σημαντική είναι η απόφασή τους αυτή. Βαθύτατα πιστεύω πως ο κάθε Δήμαρχος αν έχει τις ικανότητες και το όραμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα τόπο να πάει μπροστά. Είμαστε συνυπεύθυνοι για την πορεία του τόπου μας με βάση την επιλογή του Δημάρχου και των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε είμαστε πάντα αντάξιοι της διοίκησης που έχουμε.

'Αρθρα στις Εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ", "ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ" & "ΚΟΜΠΡΑ".