Παναγιώτης Ν. Χάσκος

Η πρώτη επαφή του Παναγιώτη με τα κοινά γίνεται το 1995 ως μέλος της φοιτητικής οργάνωσης Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. και λίγο αργότερα, μετά την αποφοίτηση του γίνεται μέλος της ΟΝΝΕΔ.

Το 2006 είναι η χρονιά που ο Παναγιώτης εισέρχεται πιο δυναμικά στα τοπικά πολιτικά πράγματα. Γίνεται μένος της Τ.Ο. Καλάμου και πολιτεύεται για πρώτη φορά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές για τον Δήμο Καλάμου Αττικής, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που κερδίζει τις εκλογές και ο ίδιος αναδεικνύεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος.

Ακολουθεί μια σημαντική πορεία αφού ορίζεται Εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου, ιδιότητα που του δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει γρήγορα γνώσεις και πείρα για τα δημοτικά θέματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα “για πρώτη φορά ο Κάλαμος έχει συστηματική και οργανωμένη παρουσία στα ΜΜΕ”. Εξελίσσεται σε απαραίτητο στέλεχος της συμπολίτευσης και σύντομα καλείται να προσφέρει από την θέση του Αντιδημάρχου. Ωστόσο, η έλλειψη πολιτικής βούλησης του Δημάρχου να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές τον αναγκάζουν σε παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση. Για την εμπειρία που απέκτησε στην θητεία του δηλώνει: “Το σημαντικότερο είναι ότι κουγόταν η φωνή των συμπολιτών μου και ήξεραν ότι υπάρχει κάποιος να υποστηρίξει τη δίκαιη θέση τους!”
Ο Παναγιώτης είναι ο πιο συνεπής Δημοτικός Σύμβουλος της περιόδου 2007-2010 έχοντας τις περισσότερες συμμετοχές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (απουσιάζει μόλις δύο φορές λόγω ασθένειας). Καταθέτει τις περισσότερες ερωτήσεις, κάνει τις περισσότερες τοποθετήσεις και εισηγήσεις, ασχολείται ιδιαίτερα με τον τρόπο διεξαγωγής των Συμβουλίων ώστε να τηρείται η στοιχειώδης οργανωτική πρόβλεψη και συμμέχει σχεδόν αποκλειστικά σε όλες τις ημερίδες, ακόμη και ως ανεξάρτητος, παραμένοντας ενεργός.
Ως Δημοτικός Σύμβουλος ασχολείται ιδιαίτερα με την κατασκευή του νέου Γυμνασίου Λυκείου Καλάμου, με τον ηλεκτροφωτισμό του επαρχιακού δρόμου Καπανδριτίου–Καλάμου–Αγίων Αποστόλων, έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν στη θητεία του, πραγματοποιεί συχνές συναντήσεις με τους εξωραϊστικούς συλλόγους της περιοχής, προτείνει την δημιουργία εταιρικής ταυτότητας για τον Δήμο Καλάμου με σήμα που θα απεικονίζει τον Αμφιάραο και ακόμη, ασχολείται με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Στην ίδια περίοδο αναλαμβάνει το υπεύθυνο πόστο της Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα να μην σημειωθεί ούτε μια πυρκαγιά ενώ ταυτόχρονα συντάσσει το Μνημόνιο ενεργειών για τις Δασικές Πυρκαγιές.
Πιο συγκεκριμένα, ως Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών συμβάλλει στην λειτουργία Διπλογραφικού Συστήματος του Δήμου, στην συστηματική ανάλυση των Προϋπολογισμών του Δήμου Καλάμου. Επιδεικνύει συστηματική μέριμνα στον τομέα της Ύδρευσης αναλύοντας την συνολική κατάσταση (παροχές, έσοδα, έξοδα, σπατάλη νερού κ.τλ.), ελέγχοντας την ποιότητα του νερού, οργανώνοντας το τμήμα και το προσωπικό, με αποκορύφωμα την μηχανογράφηση των λογαριασμών. Επίσης, ύστερα από Δημόσια Διαβούλευση συμβάλλει στην λήψη της “ιστορικής” απόφασης, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας (με το σκεπτικό ότι η περιοχή είναι κατεξοχήν τουριστική).
Τέλος, συμμετέχει εκτενώς με το πρόγραμμα Καλλικράτης προτείνοντας την δημιουργία -σε πρώτη φάση- δύο “μικρών” Δήμων, αντί του μεγάλου Δήμου Ωρωπού.

Πίσω